Päivä Länkipohjassa - унікальна атмосфера в Länkipohja

 

Länkipohjan kylässä vierailleet ukrainalaiset kertovat kokemuksistaan. Miltä tuo viehättävä keski-suomalainen kylä vaikutti, kannattaisiko sinne muuttaa? Artikkeli on ukrainaksi, lopussa kotouttamiskoordinaattorin laatima vapaamuotinen suomennos.

Länkipohjan koulu


Нещодавно, за запрошенням громади Ланкіпох*я та муніципалітету Ямся, а також за участю місцевих волонтерів, відбулася ознайомча  екскурсія- подорож  для  українських родин та їх дітей.

Велика подяка членам фінської громади, а також всім небайдужим за організацію комфортної та зручної подорожі наданим автобусним транспортом. Одразу по прибуттю, для українських гостей було організовано смачний сніданок, як для дітей так і для дорослих, з вишуканим ароматом  кави в приміщенні місцевої церкви. Особливо запам*ятався цікавий інтер*єр, та внутрішнє оздоблення церкви з прекрасним  органом.

Наступною складовою екскурсії стала цікаве ознайомлення з колоритною площею- ринком. Сама в цей день гості стали свідками музичного привітання українських  пісень, мовою оригіналу в виконанні фінських аматорів народного мистецтва. Також гості мали можливість подивитися на асортимент продукції місцевих майстрів та виробників.

Родзинкою заходу стало ознайомлення з місцевими апартаментами, з можливістю оренди та подальшого працевлаштування та життя в громаді.

Після смачного обіду, організованого для гостей, для молодших відвідувачів, силами місцевих працівників бібліотеки, а також українських волонтерів, було представлено адаптовану версію відомої української народної казки «Котигорошко»  паралельно на двох мовах: фінською та українською.

Seija ja Babushka esittivät kirjastossa Kotigoroshko-sadun.


Батькам та дітям було запропоновано відвідати  «природний колорит»- місцеву гавань, щоб вдихнути ковток свіжого повітря на березі , а також помилуватися краєвидами  озера,  що дало можливістю зарядитися приливом «свіжих »емоцій та позитивних вражень.

Останнім елементом було відвідування місцевої школи,  ознайомлення з її ресурсами та освітніми послугами. Гості були приємно вражені, коли дізналися, що в школі  навчаються українські діти.

Від імені усіх відвідувачів хотілося б висловити щиру подяку за можливість відчути та побачити своїми очима унікальну атмосферу, яка панує навіть в таких невеликих містечках. Сподіваємося, що такі зустрічі наразі стануть постійними та допоможуть з адаптацією українських родин у соціально-громадське життя гостинної Фінляндії.

Satamassa ja rannalla rentouduttiin.


Jämsän ukrainalaiset kiittävät mahdollisuudesta tutustua Länkipohjaan. Bussikyyti oli hyvin organisoitu ja matka sujui mukavasti. Ryhmän toivotti tervetulleeksi ihana kahvin tuoksu ja aamupala paikallisessa kirkossa, jonka mielenkiintoinen sisustus ja kauniit urut jäivät erityisesti mieleen.

Värikylläisellä torilla ryhmä otettiin vastaan ukrainalaisella kansanlaululla, jonka suomalaiset pelimannit esittivät alkuperäisellä kielellä. Vierailijat saivat myös tutustua monenlaisiin paikallisiin käsitöihin ja maaseudun tuotteisiin.

Matkan kohokohta oli kuitenkin tutustuminen vapaisiin vuokra-asuntoihin. Myös paikalliset työllistymismahdollisuudet kiinnostivat.


Lounas nautittiin symppiksellä.

Herkullisen lounaan jälkeen lapsille esitettiin paikallisessa kirjastossa ukrainalainen kansansatu, Kotigoroshko, sekä suomen että ukrainan kielellä. Sen jälkeen perheet nauttivat luonnon omista väreistä satamassa. Rannan raikas tuulenhenki auttoi hengähtämään helteen keskellä, ja ryhmäläiset ihastuivat kauniiseen järvimaisemaan.

Lopuksi tutustuttiin paikalliseen kyläkouluun ja sen palveluihin. Vierailijoita ilahdutti tieto siitä, että koulussa opiskelee tälläkin hetkellä useita ukrainalaisia oppilaita.

Artikkelin kirjoittaja kiittää koko ryhmän puolesta mahdollisuudesta kokea ja nähdä omin silmin se ainutlaatuinen ilmapiiri, joka tällaisessa pienessä kaupungissa vallitsee. Hän kirjoittaa, että ukrainalaiset toivovat voivansa tutustua muihinkin vastaaviin paikkoihin, ja haluavat olla mukana auttamassa perheiden kotoutumista Suomeen.

Kävelyllä kauniissa Länkipohjassa.


Kommentit